Despagubiri divort - Avocat Divort

Avocat divort Bucuresti, avocat partaj Bucuresti, procedura divort partaj, costuri divort partaj, incredintare copil divort, bunuri comune partaj

Despagubiri divort

Noul Cod Civil contine dispozitii noi referitoare la posibilitatea sotului nevinovat de destramarea casniciei de a solicita si de a obtine despagubiri de la sotul vinovat.

Sunt reglementate doua tipuri de despagubiri:
1) Despagubirea pentru suferirea unui prejudiciu;
2) Prestatia compensatorie.

1) In prima situatie, potrivit art 388 din Noul Cod Civil, despagubirea se acorda atunci cand sotul nevinovat a suferit un prejudiciu prin desfacerea casatoriei. Nu exista alte conditii pentru acordarea acestui tip de despagubire, iar cererea se solutioneaza de instanta de tutela odata cu divortul.

Aceste depagubiri pot fi solicitate doar in cazul divortului prin instanta, dar nu sunt permise daca sotii divorteaza prin acord pentru ca in aceasta din urma situatie nu se constata daca doar unul din soti este vinovat de destramarea casniciei.

2) Prestatia compensatorie reprezinta, potrivit art 390 din Noul Cod Civil, o despagubire distincta de situatia anterioara. Cele doua tipuri de despagubiri pot fi acordate cumulat.

Prestatia compensatorie reprezinta o despagubire pentru compensarea unui dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale sotului care o solicita. Si in acest caz, doar sotul vinovat de destramarea mariajului poate fi obligat la aceasta prestatie. De asemenea, se cere ca mariajul sotilor sa fi durat cel putin 20 de ani.

La stabilirea prestatiei compensatorii se tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celulilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are lichidarea regimului matrimonial, de varsta si sanatatea sotilor, contributia la cresterea copiilor minori, pregatirea profesionala.

Prestatia compensatorie se poate acorda sub forma unei sume de bani de platit lunar, unei sume de bani globala  ori sub forma unui drept de folosinta pentru anumite bunuri imobile. Atat suma de bani platibila lunar cat si dreptul de folosinta pot fi stabilite pentru intreaga viata a sotului nevinovat sau pentru o perioda determinata de timp.

Instanta poate mari sau micsora prestatia compensatorie, daca se modifica, in mod semnificativ, mijloacele debitorului si resursele creditorului.

Obligarea sotului vinovat la prestatie compensatorie se solicita si se solutioneaza odata cu divortul de catre instanta de judecata.

Avocat Despagubiri divort

Avocat divort partaj Bucuresti, costuri divort partaj, incredintare copil divort, bunuri comune partaj