Autoritatea Parinteasca - Custodie Minori Divort - Avocat Divort

Avocat divort Bucuresti, avocat partaj Bucuresti, procedura divort partaj, costuri divort partaj, incredintare copil divort, bunuri comune partaj

Autoritatea Parinteasca – Custodie Minori Divort

Divort. Exercitarea autoritatii parintesti in caz de divort

In cazul in care un cuplu divorteaza si exista copii minori, instanta judecatoreasca este obligata, chiar daca nu exista o cerere expresa a sotilor in acest sens, sa se pronunte, prin hotararea de divort, si asupra exercitarii autoritatii parintesti(incredintarii copiilor minori, in vechea reglementare).

Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.

Instanta de tutela hotaraste,( odata cu pronuntarea divortului) asupra raporturilor dintre parintii divortati si copii lor minori, tinand cont de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor pe care ii asculta.

Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta de divort decide altfel.

Continutul autoritatii parintesti

Parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica, si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului

Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Locuinta copilului dupa divort

Daca parintii nu se inteleg sau intelegerea lor este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.

Daca pana la divort, copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.

In determinarea interesului copiilor minori se tine seama de o serie de factori cum ar fi:

  • posibilitatile materiale ale parintilor
  • posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copii le pot gasi la unul dintre parinti
  • varsta copilului
  • comportamentul parintilor fata de copil inainte de divort
  • legaturile de afectiune stabilite intre copil si familie

.

Pentru a decide cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, instanta de divort este obligata sa asculte Autoritatea Tutelara si pe copii care au implinit varsta de 10 ani.

Parintele divortat , separat de copilul sau, are dreptul sa viziteze copilul la locuinta parintelui caruia acesta i-a fost incredintat, sa se intereseze de situatia lui scolara, sa petreaca impreuna cu el anumite zile si perioade din vacantele scolare, dupa un program de vizitare stabilit.

Uneori, ca o masura de exceptie, instanta de judecata poate hotari plasamentul copiilor la rude ori alte persoane sau la institutii de ocrotire. Acestea exercita drepturile si indatoririle  care revin parintilor cu privire la persoana copilului.

Modificarea masurilor cu privire la copil

Masurile cu privire la copii, stabilite in urma divortului, nu au un caracter definitiv. Ele se pot schimba cand se schimba conditiile care au dus la luarea lor, tocmai in ideea ca interesul minorului este urmarit personal.

Schimbarea acestor masuri se produce la cererea  oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului.

Ea se poate produce si la cererea minorului care a implinit varsta de 14 ani, la cererea Autoritatii Tutelare sau a unei institutii de ocrotire.

Avocat Autoritatea Parinteasca – Custodie Minori Divort

Avocat divort partaj Bucuresti, costuri divort partaj, incredintare copil divort, bunuri comune partaj