Pensia alimentara - Avocat Divort

Avocat divort Bucuresti, avocat partaj Bucuresti, procedura divort partaj, costuri divort partaj, incredintare copil divort, bunuri comune partaj

Pensia alimentara

Potrivit Codului Familiei, parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului.

Pensia de intretinere (pensia alimentara) va fi solutionata sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si se vor lua masuri de poprire pentru aceasta parte din salariu. Art. 94 din Codul Familiei stabileste urmatoarele cote: pana la o patrime din castigul din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Codul Penal prevede ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere (pensie alimentara) stabilita pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Majorarea pensiei alimentare

Avand in vedere posibilitatile de marire a veniturilor pe care le poate avea parintele caruia nu i s-a incredintat copilul minor, beneficiarul pensiei de intretinere (pensie alimentara) poate solicita prin intermediul parintelui la care locuieste sa fie majorata contributia parintelui la cheltuielile menite sa asigure buna sa dezvoltare (majorarea pensiei alimentare).

Pensia de intretinere majorata (pensia alimentara majorata) se acorda de la data introducerii cererii de majorare la instanta judecatoreasca si se depune spre solutionare la  instanta de la domiciliul minorului.

Renuntarea la pensia alimentara

Renuntarea la pensia de intretinere care constituie un drept al copilului, nu poate fi ratificata decat daca s-ar constata ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt suficiente pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.

Avocat Pensia alimentara

Avocat divort partaj Bucuresti, costuri divort partaj, incredintare copil divort, bunuri comune partaj