Program de Vizita Copii - Avocat Divort

Avocat divort Bucuresti, avocat partaj Bucuresti, procedura divort partaj, costuri divort partaj, incredintare copil divort, bunuri comune partaj

Program de Vizita Copii

Program de Vizita Copii

Cum se stabileste programul de vizita minor in urma unui divort

In cazul in care cei doi soti au copii minori rezultati din casatorie, odata cu procesul de divort se va stabili:

  • domiciliul minorului
  • contributia fiecarui parinte la cheltuielile de intretinere
  • relatiile personale ale copilului cu celalalt parinte la care copilul nu va locui in mod permanent, prin admiterea unui program de vizitare

Potrivit Noului Cod Civil, parintele la care copilul nu locuieste in mod statornic are dreptul de a avea legaturi personale cu minorul la locuinta acestuia.

Programul de vizita se stabileste astfel incat sa permita o relatie reala, efectiva si constructiva intre copil si parinte.

Relatiile personale constante intre parinti si copii nu pot fi restranse sau excluse decat atunci cand exista motive temeinice, de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala morala sau sociala a copilului.

Potrivit art. 14 din Legea nr.272/2004, copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament. Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.

Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului”.

Articolul 15 din acelasi act normativ stabileste ca relatiile personale ca relatiile personale se pot realiza prin:

  • intalniri ale copilului cu parintele
  • vizitarea copilului la domiciliul acestuia
  • gazduirea copilului pe perioade determinate
  • corespondenta ori o alta forma de comunicare cu copilul

Programul de vizita poate fi solicitat odata cu divortul sau ulterior, atunci cand minorul este impiedicat sa aibe relatii personale cu unul dintre parinti.
Este posibil ca si bunicii sau alte rude sa solicite dreptul de a avea legaturi personale cu minorul.

Parintii care nu au beneficiat de incredintarea copiilor lor( intrucat vechea legislatie nu le permitea), au posibilitatea acum de a solicita si a obtine cu succes custodie comuna( exercitarea in comun a autoritatii parintesti), putand beneficia si de un program nou de relatii personale( chiar cu drept de gazduire egalitar intre parinti).

In toate situatiile, cererile adresate instantei de judecata pentru stabilire program vizita minor, pentru modificarea programului de vizita existent, pentru obtinerea custodiei comune, sub imperiul Noului Cod Civil, trebuie formulate cu mare atentie pentru a obtine solutia dorita.

Cabinetul nostru va ofera sfaturi si solutii astfel incat programul de vizita obtinut sa corespunda nevoilor copilului si ale dvs.

Avocat Program de Vizita Copii

Avocat divort partaj Bucuresti, costuri divort partaj, incredintare copil divort, bunuri comune partaj